Управляючі компанії. Що потрібно знати миколаївцям

Управляючі компанії. Що потрібно знати миколаївцям

Управляючі компанії. Що потрібно знати миколаївцям
. Pixabay

Зміну управляючої компанії зумовив Закон "Про житлово-комунальні послуги" у новій редакції. Мешканці будинків мали б самостійно прийняти рішення про форму управління будинком. Про те, як вибрати чи змінити управляючу компанію, в ефірі програми "Сьогодні. Головне" розповіла директорка ГО "Фонд розвитку міста Миколаєва" Тетяна Золотухіна.

"Мешканці частіше всього просто не заглядають у нормативну базу. Якщо вони свідомі, то в них є таке право вибрати на зборах форму управління будинком. Або це управляюча компанія, або це управлінець (це може бути і фізична особа), або це ОСББ. Існує й інший спосіб – взагалі нічого не робити", – сказала Тетяна Золотухіна.

Якщо рішення про форму управління будинком не приймається, орган місцевого самоврядування на конкурсній основі сам призначає управляючу компанію.

Про зміну управляючої компанії мешканців будинку мають обов'язково попереджати. Зазвичай, ця інформація міститься в платіжках.

"Щомісячно приходить платіжка. Частіше за все, там дивляться тільки ціну. А все, що там написано дуже дрібним шрифтом, ніхто не читає", – розповіла Тетяна Золотухіна.

Читайте також: "Миколаївська міськрада не розриватиме договір про оренду з ринком "Клаксон""

Мешканці будинку мають самостійно контролювати якість робіт управляючої компанії, адже з боку органів влади або місцевого самоврядування відсутнє будь-яке регулювання. Їхні функції обмежуються обранням переможця конкурсу на обслуговування того чи іншого будинку. Головна умова для перемоги у такому конкурсі – нижча ціна за послуги, ніж у конкурентів.

Щоб змінити управляючу компанію потрібно організувати збори, на які будуть запрошені представники іншої компанії, або прийняти рішення про створення ОСББ.

"Також, якщо ви хочете змінити управляючу компанію, можна написати заяву до департаменту ЖКГ, який самостійно обере іншу управляючу компанію для вашого будинку", – розповіла Тетяна Золотухіна.

На початок